Podijeli

Prema staroj poslovici, nakon kiše uvijek dolazi sunce. Zbog oborina se očito ne isplati pretjerano brinuti, pa ipak, nije najugodnije ako dugo nakon zadnjih kapi kiše na terasi, balkonu ili prohodnom ravnom krovu ostanu lokve koje su posljedica neispravne ili loše izvedene odvodnje. Ne samo da stajaća oborinska voda stoji na krovu, nego može trajno oštetiti i vanjske i unutarnje slojeve ravnog krova, pa nekoliko dobrih savjeta koje je mudro uzeti u obzir pri projektiranju, možda neće biti na odmet.

Ako se malo našalimo, možemo reći da su svi krovovi ravni – čak i oni kosi, koji su u osnovi, ravni, nisu postavljeni vodoravno. Čak se i ravni krovovi ne smatraju potpuno vodoravnim. Upravo kako bi se osigurala učinkovita odvodnja, moraju se postaviti u nagibu koji omogućuje otjecanje oborinskih voda, prema mjestu mjestu odvodnje.

Nagib glatkih površina, u principu, ne bi trebao biti manji od 1,5%, ali znamo da savršeno glatke površine postoje samo u teoriji, koja u praksi ne postoji, pa je stvarni preporučeni nagib naravno veći.

Nekada se odgovarajući stupanj nagiba osiguravo na razne načine, poput izvedbe kose nosive konstrukcije ili izvedbom teškog betona u nagibu. Premda se i danas koriste, ova rješenja se smatraju pomalo zastarjelima i prije svega su manje praktična. Najelegantnije i najučinkovitije rješenje za ravne krovove je izvedba obrnutog ravnog krova. Ovaj sustav, prije svega, osigurava trajnost hidroizolacije koja je se nalazi zaštićena ispod čvrstog sloja toplinske izolacije od ekstrudiranog polistirena (xps). Istovremeno, termoizolacijske ploče također mogu osigurati dovoljan nagib krovne površine. INCLINE ploče toplinske izolacije s nagibom od 1,67% odnosno 2% učinkovito zamjenjuju beton „u padu“, što rezultira manjim opterećenjem nosive konstrukcije. Osim toga, XPS ploče zbog svoje iznimne tlačne čvrstoće omogućuju izvedbe prohodnih ili provoznih krova. Bila bi prava šteta da se površine ravnog krova ne iskoriste i u druge svrhe – poput parkirališta, vrta ili igrališta za djecu, općenoto prostora za odmor i rekreaciju pod oblacima.

Naravno, sam nagib nije dovoljan za učinkovitu odvodnju. Između sloja toplinske izolacije i završnog, balastnog sloja, potrebno je postaviti odgovarajući razdjelni sloj od geotekstila ili membrane za bržu odvodnju koja sprječava prodor vode između ploča toplinske izolacije, a istovremeno omogućava isparavanje vode koja ipak nađe put i dospije unutar sloja toplinske izolacije. Ova membrana omogućava da se toplinska izolacija efikasnije koristi te da temepratura na površini hidroizilacije bude manje-više konstantna.

Postoji, naravno, nekoliko načina odovodnje. Oborinska se voda može odvoditi preko ruba krova, kao što je čest rješenje na balkonima – oni također spadaju u kategoriju ravnih krovova. Druga mogućnost je izvedba rubnog vijenca, koji na prohodnim krovovima obično nosi ogradu. Najčešća je opcija je odovodnja vode točkasto, u pojedinačne slivnike ili linearno, kanalima ili željebovima, koji mogu biti vidljivi ili skriveni, s unutarnje ili vanjske strane krovnog nadozida. Tu se skriva zamka, da se ne pojave toplinski mostovi koji nastaju duž oluka i žljebova, a koji s tople strane konstrukcije, uzrokuju pojavu kondenzata i posljedično: plijesan. Izvedba krova je složen proces, ali uz pomoć stručnjaka može biti prilično jednostavan. Uzmite si vremena za razmišljanje, da se kasnije ne lupate po glavi i sunce će zaista zasjati nakon kiše.

dokument Obrnutim krovom do prostora iz snova pod oblacima

Brzi vodič: Obrnutim krovom do prostora iz snova pod oblacima

Prenesi dokument