Obnova stare kamene kuće na moru

U našem svakodnevnom poslu tehničkog savjetovanja često se susrećemo s pitanjima koja se odnose na rješenja koja uključuju i proizvode drugih proizvođača. Kako bismo našim kupcima pomogli da dobiju cjelovito rješenje, često surađujemo s kolegama iz nama bliskih djelatnosti. U ovom tekstu donosimo priču o sanaciji stare kamene kuće na Krku, uz rješenja do kojih smo došli u suradnji s tehnologom Gordanom Radman iz tvrtke STIG INŽENJERING (koja je u međuvremenu postala dio tvrtke MDK GRAĐEVINAR d.o.o.).

Projektni zadatak

Kuća se nalazi u gusto naseljenoj jezgri starog grada Krka. Mladi vlasnici odlučili su se za temeljitu obnovu, što nije bila inicijalna ideja, već je proizašla iz činjenice da je u obitelji mama arhitektica s iskustvom u renoviranju potkrovnih stanova, koje njezina tvrtka u Beču uspješno sanira i pretvara u svijetle i prostrane stambene prostore. Maša Ružička Horvatić diplomirala je arhitekturu u Zagrebu i ubrzo se preselila u Beč, gdje već godinama ima vlastitu tvrtku specijaliziranu upravo za pretvaranje tavana u stambene prostore. No kuća na Krku djedova je ostavština za njezino četvero djece i kao takvu ju je željela osposobiti za korištenje tijekom cijele godine, a ne samo ljeti. I tako je inicijalna ideja, koju su mladi imali, da samo malo srede oronulu djedovu kuću za ljetovanje, prerasla u ozbiljnu sanaciju, u kojoj je mama arhitektica na kraju imala veliki zadatak.

O kući

Stisnuta između dvije postojeće kuće i ukopana u zemlju do trećine visine zida sa stražnje strane, kuća ima samo jedan, prednji vanjski zid koji je slobodan i koji gleda na zatvoreno dvorište. Osim prizemlja, nad čijim se većim dijelom nalazi kosi krov, nad manjim dijelom kuće nalazi se kat, dozidan 70-tih godina. S obzirom na to da se sastoji od sobe s malim mokrim čvorom i zasebnom terasom, ukućani su ga uvijek tretirali odvojeno.

Image
Postojeće stanje i plan rušenja
Image
Novo stanje

Građenje i majstori

Poseban je izazov investitorima i projektantici predstavljalo pronaći pouzdanog izvođača koji će odraditi zahtjevan posao bez svakodnevnog arhitektonskog i građevinskog nadzora. Zahvaljujući preporuci i intuiciji projektantice, posao je dobio obrt Dare, vlasnika Darinka Ćorić iz Omišlja. Već u prvim tjednima aktivnog gradilišta suradnja se pokazala natprosječno ugodnom i plodonosnom. Obostrano povjerenje raslo je sa svakim novim problemom i izazovom koji takav zahtjevan projekt nosi sa sobom.

Osnovni dijelovi kuće, kojima je bila potrebna temeljita sanacija, mogu se podijeliti u sljedeće grupe: 

 1. POD
 2. ZIDOVI:
  a) UKOPANI VANJSKI ZID 
  b) VANJSKI ZIDOVI, PREMA SUSJEDNIM KUĆAMA  
  c) SLOBODNI VANJSKI ZID, PREMA UNUTARNJEM DVORIŠTU 
 3. STROP PREMA NEGRIJANOM I NEIZOLIRANOM POTKROVLJU  

Sanacija poda

Nakon skidanja starih pločica i glazure podloga ispod njih pokazala se prilično ravnom i tvrdom pa se mogla samo otprašiti i hidroizolirati, a onda se na nju izvesti toplinski izolirani plivajući pod. Uz konzultacije s Gordanom Radman (Stig izolacije) izvedeni su sljedeći slojevi:

 1. Otprašivanje i čišćenje podnih ploha, prije nanošenja veze staro-novo (tzv. SN-veza).
 2. Špricanje svih ploha STIGOCRYL emulzijom, koja se nanosi u dva sloja. Prvi je rjeđi, a drugi gušći. Razrjeđuje se u odnosu 1:3 – 1:4 – 1:5
 3. Prema potrebi veće pukotine, rupe i spojevi sa zidom zapunjeni su cementnim mortom s dodatkom STIGOMAL-a.
 4. Na tako pripremljenu podlogu nanesen je STIGOELAST, fleksibilni hidroizolacijski premaz u dva sloja. Prvi se sloj može špricati (na većim površinama) ili nanijeti četkom, a drugi se zaglađuje gleterom.
 5. Pažnju treba obratiti obradi spoja zida i poda, gdje se najprije ušlica ili očisti fuga najbliže spoju zida i poda. Ta se fuga zapuni mortom (cementnim mortom Stigomalom), a spojevi se obrade kao standardni holker. Preko holkera najprije se na pod povukla zidna hidroizolacija (STIGOLIT) od 10-ak cm. Pri izvedbi podne izolacije elastičnim PC premazom (STIGOELAST) podni se premaz prevukao preko holkera do visine završne kote poda. Na izolirani pod postavljena je zvučna izolacija od ekstrudiranog polietilena (XPE). Spojevi se nisu preklapali, nego sljubljivali i lijepili trakom, kako bi se sačuvala minimalna debljina sloja.
 6. Na zvučnu su izolaciju postavljene ploče FIBRANxps 300 L u debljini od 6 cm, koliko je bilo prostora zbog ograničenja visine.
 7. Na FIBRANxps postavljena je PE folija i izvedena glazura armirana rabic mrežom.
 8. Završna je podna obloga od vinil-laminata, osim u kupaonici i kuhinji, gdje su postavljene keramičke pločice.
Sanacija poda

Sanacija svih zidova

 1. Čišćenje sipkih fuga do razumne dubine (1 – 3 cm)
 2. Otprašivanje i čišćenje zidnih ploha, prije nanošenja veze staro-novo (tzv. SN-veza)
 3. Špricanje svih ploha STIGOCRYL emulzijom, koja se nanosi u dva sloja: prvi rjeđi, a drugi gušći. Razrjeđuje se u odnosu 1:3 – 1:4 – 1:5
 4. Zapunjavanje fuga i većih udubljenja cementnim mortom s dodatkom STIGOMAL-a, koji pospješuje vodonepropusnost mase, a zbog mikrovlakana ujedno i učvršćuje masu te posljedično ojačava i strukturu zida.
 5. Špricanje zida cementnim mortom s dodatkom SITIGOMAL-a, kao podloga za hidroizolaciju. 
  Stigomal se dodaje u količini od 10 % na količinu cementa. Najlakše je mjeriti ovako: 1 mala fangla na 5 kg cementa. Cementni mort miješa se s pijeskom (0 – 4) u omjeru 1:3 
 6. Na tako pripremljenu podlogu nanosi se STIGOLIT, kruti hidroizolacijski premaz u dva sloja. Prvi se sloj može špricati ili nanijeti valjkom/četkom, a drugi se zaglađuje gleterom.
Sanacija svih zidova

Uz gore opisan postupak sanacije, u tijeku radova odlučeno je da se ipak izvede neinvazivno injektiranje kako bi se presjeklo kapilarno vođenje vlage iz poda i iz zemlje na mjestima na kojima je zid djelomično ukopan. U tu je svrhu korištena STIGOSIL tekućina. U fugama su izbušene rupe u koje su postavljeni dozatori. Učvršćeni su STIGOVEZ brzoveznim mortom. U dozatore se ulijevao STIGOSILdo zasićenosti odnosno do prestanka upijanja zida. Postupak je trajao nekoliko dana. Nakon prestanka upijanja oprema je uklonjena, rupe zatvorene brzoveznim mortom, a tretirani zid zaštićen STIGOLIT vodonepropusnim premazom (br. 6 u gornjem opisu).

Izravnavanje zidova

Premda su neravni stari kameni zidovi vrlo šarmantni, ipak nisu praktični u fazi opremanja. Stoga su se djelomično, u prostorijama u kojima je bilo potrebno, na primjer u kuhinji i kupaonici, ti dijelovi zida na kojima je bilo potrebno provesti elektroinstalacije izravnavali Ytong blokovima. Na dobro izoliranom i osušenom zidu praznine između postojećeg kamenog i novog Ytong zida zapunile su se EPS-om u rinfuzi. On je dobro popunio praznine, a istovremeno služi kao dodatna toplinska i zvučna izolacija. 

Ytong zid završno je pregletan i obojen disperzivnom bojom. U kupaonici su na njega direktno zalijepljene keramičke pločice. Kako bi u prostoru ipak ostala uspomena na kamene zidove, na jednom je dijelu ostavljen „prozor u prošlost”, u obliku vidljivog kamena. Taj dio zida nije premazan hidroizolacijom, već je, nakon što su fuge sanirane cementnim mortom s dodatkom STIGOMAL-a, zid impregniran STIGOFOB emulzijom, koja se nanosi prskalicom. 

Taj je postupak primijenjen i na zidove u dvorištu, koji graniče sa susjednim objektima i nisu izolirani s donje strane, odnosno nije im presječena kapilarna vlaga iz tla.

Strop prema negrijanom i neizoliranom potkrovlju

Visoki stropovi, vidljive grede kosog krova, kao i grbavi, kameni zidovi šarmantni su, ali nepraktični za zagrijavanje prostora, naročito ako je prostor neposredno pod krovom, neizoliran. Izvedba stropa sastojala se od ugradnje novih stropnih greda, na koje su s gornje strane postavljene OSB ploče. Kako bi se spriječio prijenos topline ljeti i gubici topline zimi, s donje strane OSB ploča ugrađene su FIBRANxps ploče (d = 14 cm). Lijepljene su niskoekpsandirajućom PU pjenom i nisu završno obrađivane, već je međukatni prostor zatvoren gipskartonskim pločama. 

Nanošenje PU ljepila
Nanošenje PU ljepila
Ukrajanje XPS ploča imeđu greda
Ukrajanje XPS ploča imeđu greda
Instalacije i potkonstrukcija od knaufa
Instalacije i potkonstrukcija od knaufa

Osim sanacije vlage i ugradnje FIBRANxps toplinske izolacije u podu i na stropu, prostor je „prodisao“ i otvorio se prema unutarnjem dvorištu. Nekad mračne i zakučaste prostorije postale su svijetle i čiste, a što je najvažnije – suhe. Kuća će se konačno moći koristiti i zimi, a ljeti će u njoj biti ugodnije boraviti, bez klimatizacije. Kombinacija suhih kamenih zidova, s toplinskom izolacijom od Ytonga s unutarnje strane, bila je moguća samo uz temeljitu sanaciju vlage. Napomenimo da je XPS materijal koji se zbog svoje male vodoupojnosti može koristiti i za unutarnju izolaciju zidova. S obzirom na velike neravnine te potrebu samonosivih izravnavajućih zidova Ytong je ovdje bio jedino moguće rješenje. 

Otvaranje prostora
Otvaranje prostora
Zatvaranje stropa i nova stolarija
Zatvaranje stropa i nova stolarija
Podna obloga i završeni zidovi
Podna obloga i završeni zidovi

Povezani sadržaji

Svi savjeti na jednom mjestu

Što trebate znati ako želite da vaš dom bude energetski učinkovit, bez obzira gdje i kako živite?