Kosi krov

Ravan ili kosi krov? Terasa ili potkrovlje? Kao što se oblik krova ne podrazumijeva sam po sebi, tako nije svejedno niti što će se odvijati ispod njega te hoćemo li ga uopće koristiti.

Krovovi nisu samo dio stambenog objekta koji nas štiti od oborina i na koji ne želimo obraćati preveliku pažnju. Štoviše, krovovi su oduvijek imali posebno značenje u građevinarstvu. Povijest arhitekture uči nas da su krovovi u našim krajevima čvrsto povezani s tradicijom. I ne samo u pogledu odabira materijala i njihove dostupnosti u pojedinim regijama. Tradicija je također utjecala na oblik krovova. Danas to čak izjednačujemo s izrazom lokalnog identiteta, iako su krovovi zapravo dobili svoju „regionalnost” zbog osnovne funkcije: kako bi uspješno prkosili lokalnim klimatskim uvjetima.

Prazna, nekorištena potkrovlja starih kuća u priobalju, osim za sušenje pršuta, služila su i za izolaciju, kako se ljeti ne bi pregrijao strop stambenog prostora.

U planinskim predjelima, s puno snježnih padalina, prevladavao je strmi krov čiji veliki nagib služi za brzo odvođenje snijega i vode. Suprotno tome, na moru, gdje bura najviše glavobolje uzrokuje oštećenjem krovova, grade se teški krovovi s kupom kanalicom ili kamenom, malih nagiba, koji buri najefikasnije prkose.

Danas klima, zbog novih materijala i građevinskih rješenja, manje utječe na oblik krova nego što je to bilo nekada. I premda se vremenske i klimatske prilike ne mogu u potpunosti zanemariti, uz urbanističke uvjete određenog mjesta, estetika i iskoristivost sve češće odlučuju kakav ćemo krov sagraditi i što njime želimo postići.

Kosi krov i prostor ispod njega

Kosi krovovi u svom prepoznatljivom obliku mogu biti jednostavni ili vrlo razvedene geometrije. Najčešći su dvostrešni krovovi, koji su dovoljno prostrani da omogućavaju korištenje prostora u potkrovlju bez potrebe za podizanjem novih etaža, što je osobito korisno za skučene prostore ili u područjima u kojima lokalni urbanistički uvjeti zabranjuju gradnju iznad određene visine.

Zbog relativno jednostavnog dizajna izgradnja kosih krovova također je vrlo ekonomična, a prostor ispod nje može se koristiti na različite načine:

• Stan u potkrovlju

Obiteljsku kuću lako je urediti u zgradu s više stanova u kojoj nekoliko generacija živi zajedno. Neiskorišteni tavanski prostor pretvorite u stan bez većih zahvata u zgradi.

• Radni prostor

U skladu s trendovima sve češćeg rada od kuće, možete stvoriti i prekrasan ured, studio ili ured pod krovom. Ukratko, radni prostor u kojem vas neće ometati.

• Dodatna soba

Dodatna soba u potkrovlju može biti rješenje za novi životni prostor. U pravilu je takav zahvat relativno jeftin i spretniji nego razmještanje prostorija u prizemlju. Također nudi i romantičnu atmosferu idiličnog apartmana u potkrovlju.

• Ostava ili spremište

Mislite da je spremanje stvari koje se ne koriste svaki dan ispod kreveta samo privremeno? Moguće ih je premjestiti na tavan. Pogotovo ako nemate na raspolaganju podrum ili garažu. Na tavan možete spremiti skije, božićne ukrase, alate ili vrtni namještaj.

Zapamtite, postojanost temperature važna je čak i u tako beznačajnom prostoru kao što je spremište jer spremljeni predmeti tako dulje zadržavaju svoja svojstva. Sigurno ne želite da vam pancerice prerano izgube elastičnost uslijed skladištenja na pregrijanom tavanu ili skije zahrđaju zbog kondenzacije vlage, zar ne?

Kao što vidimo, prostor ispod krova prema svačijim se željama i ukusima može pretvoriti u najugodniji dio kuće, samo ako ga znamo dovoljno dobro zaštititi od vanjskih čimbenika. Većina topline stiže i odlazi upravo kroz krov, što uvelike utječe na kvalitetu života u prostoru ispod njega. Sjetite se samo hladnoće koja zimi prodire kroz krov i ljetnih vrućina ako se prostor ne može učinkovito rashladiti. Stoga je prilikom dodavanja funkcionalnosti potkrovlja važno osigurati dobru toplinsku izolaciju.

Ako imate sličnih problema, uvijek nam se možete obratiti za savjet. Nastojat ćemo vam pomoći u konkretnom slučaju. Pišite nam na: savjet@energyshield.hr.

Povezani sadržaji

Svi savjeti na jednom mjestu

Što trebate znati ako želite da vaš dom bude energetski učinkovit, bez obzira gdje i kako živite?