Podijeli

Toplinske izolacije od ekstrudiranog polistirena (XPS) razlikujemo po tlačnoj čvrstoći i po površinskoj obradi ploča, pri čemu su neobrađene ploče glatke, a obrađene ploče imaju površinsku strukuturu u skladu s namjenom. Ploče naziva FIBRANxps ETICSGF prepoznajemo po tzv. „napolitanka” teksturi površine. Takva obrada omogućuje bolje prianjanje završnih slojeva fasade na toplinsku izolaciju, stoga se takva vrsta ploča najčešće postavlja na različite dijelove fasade.

Termoizolacijska ploča „napolitanka” teksture: FIBRANxps ETICS GF

Kako nastaje toplinski most?

Danas je pojam toplinskog mosta već naširoko poznat među svima koji su uključeni u proces gradnje. Najčešće se povezuje s povećanim toplinskim gubicima, koji dovode do veće potrošnje energije za grijanje. Čak i prije nego se pokaže na računima za grijanje, toplinski most se može uočiti u obliku crnih mrlja na unutarnjim površinama vanjskih zidova, jer su mjesta toplinskih mostova općenito idealna podloga za stvaranje plijesni.

Nastanak plijesni na mjestu toplinskog mosta

Razlika između L-ruba i I-ruba

Ovisno o obradi rubova XPS ploča razlikujemo dvije vrste proizvoda. Ravni ili I-rub i rub na preklop, ili L-rub, koji ne utječu bitno na konstrukciju zgrade, ali utječu na detalje, naročito kad ugradnja nije najpreciznija. Prednost L-ruba FIBRANxps ETICS GF ploča je što oprašta manje pogreške u izvedbi. Preklop na spoju dvije ploče osigurava da vanjski, obloženi zid bude dobro zaštićen čak i kad dvije ploče nisu spojene „na tijesno”. Moguće je da uslijed širenja i skupljanja materijala ili neravne površine zida dođe do rascjepa fuga među pločama. Naravno, utjecaj takvih mikrotoplinskih mostova nije kritičan, ali se nepažljivom izvedbom može nakupiti nekoliko metara takvih mikrotoplinskih mostova na cijeloj fasadi, što u konačnici može utjecati na potrošnju energije i u vrlo dobro izoliranim građevinskim objektima.

Dijelovi fasade na kojima se ugrađuje termoizolacija FIBRANxps ETICS GF

FIBRANxps ETICS GF najčešće se postavlja na mjestima na kojima želimo smanjiti tzv. konstrukcijske toplinske mostove. To su oni koji nastaju na sjecištu dva konstrukcijska sklopa odnosno na spoju dva građevna materijala različite toplinske vodljivosti. Tipičan je primjer spoj međukatne konstrukcije s vanjskim zidom, kao i protupotresni armiranobetonski serklaži na sjecištu dva zida od opeke. Koliko god bile tanke obloge od XPS-a na prozorskim ili vratnim špaletama, toplinska izolacija ne samo da smanjuje utjecaj toplinskog mosta, nego istovremeno daje ravnu podlogu za ugradnju stolarije.

Ugradnja XPS-a na špaletama, kao podloga za ugradnju stolarije

Izolacija kritičnih dijelova fasade

FIBRANxps ETICS GF izolacijske ploče uglavnom se ugrađuju na posebno izloženim dijelovima fasada, najčešće na podnožju zida, tzv. soklu, gdje moramo koristiti toplinsku izolaciju koja je otporna na vlagu i vodu. Pri tome je bitan pravilan odabir završnog sloja fasade u kombinaciji s odgovarajućom toplinskom izolacijom koja ima veliku tlačnu čvrstoću jer je taj dio objekta izložen oštećenjima uslijed udaraca vozila koja se parkiraju u blizini zgrade, kolica za kupovinu ili naslanjanja bicikla.

Prilikom izolacije podnožja zida moramo obratiti pažnju i na dio zida koji u zemlji. Riječ je o vertikalnoj izolaciji temelja ili nadtemeljnog zida, i to od najdonje kote temelja do vidljivog dijela zgrade, tj. toplinske izolacije sokla. Ovo je posebno važno naglasiti prilikom energetske sanacije zgrada, gdje je potrebno izolirati i dio zida u zemlji, jer bi se u protivnom mogao povećati toplinski most na spoju temelja i zida. Za ukopane dijelove zgrade koristimo glatke termoizolacijske ploče FIBRANxps 300-L jer su otpornije na vlagu u tlu.

Toplinska izolacija FIBRANxps prvenstveno se koristi u najzahtjevnijim, često oku nevdljivim dijelovima zgrade, gdje je prisutna voda ili vlaga, kao i na mjestima gdje je izložena iznimno velikim opterećenjima, npr. ispod temeljne ploče. Fasade su vrlo važan dio zgrade, kako s estetskog aspekta, tako i s aspekta energetske zaštite. Za izolaciju fasada poželjno je koristiti proizvode od ekspandiranog polistirena (EPS) i mineralne vune (MW). U određenim dijelovima zgrade, koji su više izloženi vanjskim utjecajima, biramo posebne izolacije, kao što je izolacija od ektrudiranog polistirena (XPS). Zbog svojih iznimnih svojstava FIBRANxps izolacijske ploče čest su izbor za kritična područja građevinskog objekta.

Brzi vodič: Toplinska izolacija za fasade, podnožje zida i podrumske zidove

Prenesi dokument