Podijeli

Tijekom toplih ljetnih mjeseci mnogo više vremena provodimo vani. Naravno, ne govorimo samo o izletima u prirodu, odmorima na moru ili večernjim šetnjama. Vrt, balkon, veranda ili terasa popularna su utočišta kad nam je pre vruće. Čak i svega nekoliko ugodnih sjenovitih četvornih metara vanjskog prostora može značajno podići kvalitetu života u stanu ili kući. Uz malo domišljatosti, moguće je praktično svaki ravni  krov preurediti u udobnu terasu, uz relativno nisku cijenu. Odabir pravog sustavnog rješenja i kvalitetna izvedba, bit će presudni. Uz pomno planiranje nećete morati birati između terase i krova s ​​trajnom i učinkovitom toplinskom i hidroizolacijom. Možete imati oboje!

U prošlosti su se mnogi ljudi susreli s poteškoćama pri izvedbi ravnog krova. Danas su, međutim, znanje i tehnologija strahovito napredovali, pa je ravni krov sve popularniji i poželjniji među vlasnicima stanova.

Tradicionalno je toplinska izolacija ravnih krovova bila prekrivena slojem hidroizolacije koji je bio izložen svim ekstremnim vremenskim uvjetima – vrućini, suši, olujama, mrazu – što je značajno utjecalo na vijek trajanja i izolacijska svojstva krova. Obrnuti ravni krov, koji se danas smatra najnaprednijim načinom gradnje prohodnih i neprohodnih ravnih krovova, stoga je doslovno revolucionaran, jer je u ovom sustavu redoslijed slojeva okrenut »na glavce«. Od tuda i naziv: obrnuti krov.

Prednosti obrnutog ravnog krova

Hidroizolacijski sloj, koji je ranije bio postavljan s vanjske strane krova, na obrnutom ravnom krovu je zaštićen dodatnim slojem iznimno čvrste toplinske izolacije od ekstrudiranog polistirena (XPS), što omogućuje da se krovna površina iskoristi kao manji vrt, terasa ili dječje igralište.

Za niskoenergetske zgrade koje su danas već dio zakonske obaveze, razvijene su nove inačice inverznih krovova, kao npr. OPTIMO krov, u kojem je inače slabo izolativan i teški beton u nagibu, zamijenjen toplinskom izolacijom, kao npr. FIBRANxps INCLINE.

Drugi element koji treba uzeti u obzir pri preobrazbi ravnog krova u terasu je, naravno, pravilna odvodnja. I tu su danas dostupna elegantnija rješenja poput projektiranja nosive konstrukcije u nagibu ili izvedba betona u nagibu na ravnom krovu, što iznimno opterećuje cijelu nosivu konstrukciju. Termoizolacijske ploče INCLINE s pravilno odabranim nagibom (od 1,67 do 2%) značajno su učinkovitije i lakše rješenje, koje osigurava da će oborinska voda što brže pronaći izlaz s terase. Pročitajte još neke od naših korisnih savjeta koje treba uzeti u obzir pri projktiranje odvodnje vode s ravnog krova.

Izolacija ravnog krova

Nije samo zolacija ravnog krova važna, iznimno je važna izolacija bilo kojeg krova, pogotovo ako se ispod njega nalazi stambeni prostor. Za izolaciju ravnog krova mogu se koristiti različiti materijali, no preporuča se ugradnja XPS toplinske izolacije koja zbog zatvorene ćelijske strukture ne upija vlagu i vodu. Izolacijske ploče također imaju odgovarajuću tlačnu čvrstoću i stoga su otpornije na mehanička oštećenja.

Temeljem Propisa o uštedi energije, potrebno je na ravnom krovu postaviti minimalno 20 cm toplinske izolacije kao npr. FIBRANxps toplinska izolacija. Takva debljina izolacije pruža  dobru kvalitetu života i štiti od zimske hladnoće i ljetnih vrućina.

Troškovi izvedbe ravnog krova

I na kraju, naravno, uvijek dolazimo do pitanja troška izvedbe ravnog krova. Činjenica je da je obrnuti ravni krov najučinkovitiji i najodrživiji način izgradnje ravnog krova, pa ga treba promatrati kao dugoročnu investiciju. Ponekad nam se čini da nažalost nema dovoljno sredstava za dugoročno ulaganje, pa se zadovoljavamo kompromisnim rješenjem ili najčešće klasičnim ravnim krovom, što svakako nije najbolja odluka. Ulaganje u kvalitetnu i cjelovitu toplinsku izolaciju donosi najveće uštede, ali i pridonosi učinkovitom korištenju energije i boljoj kvaliteti boravka pod ravnim krovom i ljeti i zimi.