Stanovi u potkrovlju

Pretvaranje tavanskog prostora u novi stan može biti izvrstan način za povećanje životnog prostora u stambenom objektu, kao i prilika da zauvijek smanjite troškove grijanja.

Ako već živite u potkrovnom stanu ili u kući s iskoristivim potkrovljem, složit ćete se da su apartmani u potkrovlju jedan od najljepših životnih prostora. Nažalost, boravak u njima često može biti i neugodan, pogotovo ako nisu dovoljno i pravilno toplinski izolirani.

Nedostatak udobnosti u njima može se brzo osjetiti. Zimi se stan ne može zagrijati, a ljeti je temperatura ispod krova znatno viša nego na ostalim katovima kuće. Uz to, po vjetrovitom vremenu temperatura zraka relativno se brzo mijenja. I bez praćenja potrošnje možemo ubrzo otkriti velike gubitke topline.

Jeste li znali da se uz neadekvatnu toplinsku izolaciju čak 30 % topline gubi kroz krov? Kao rezultat toga troškovi grijanja znatno su veći.

Zašto se to uopće događa? Odgovor je jednostavan. Zbog velike površine kosi su krovovi u većem kontaktu s vanjskom temperaturom. Budući da su kosa krovišta obično montažna, odnosno sastavljena od različitih slojeva i materijala, problemi mogu brzo nastati ako je sastav neadekvatan, ako nisu ugrađeni svi potrebni odgovarajući slojevi ili ako su njihova svojstva sama po sebi loša ili nedostatna. Tavani se ljeti brže zagrijavaju, a zimi brže hlade od ostalih prostorija.

Kosi krovovi, pogotovo u Dalmaciji, često se izvode kao masivne konstrukcije. Takav betonski krov koji je izoliran iznutra ljeti djeluje kao dodatni radijator, a zimi kao hladnjak.
Ali nije za sve kriva samo građevinska osnova krova. Ukoliko živimo bliže prirodi, naš je dom zanimljiv i nepozvanim gostima, poput miševa ili kuna, koji vole boraviti u termoizolaciji od vune i koji joj mogu naštetiti. Toplinski mostovi koji tako nastaju uzrokuju lošiju energetsku učinkovitost, što bi trebalo uzeti u obzir osobito ako dotad nekorišteno potkrovlje pretvarate u životni prostor.

Utjecaj toplinske izolacije na kvalitetu života pod krovom

Ako razmišljate o stvaranju novih životnih prostora u potkrovlju ili tražite rješenje kako obnoviti tavanski prostor, slijedite jednostavan savjet: preciznost i promišljenost u provedbi mogu biti vrlo korisni.

Kosi krov zahtijeva odgovarajući sloj toplinske zaštite u kombinaciji s materijalima koji krovnoj konstrukciji omogućavaju da diše. Drvo i meke mineralne izolacije (kamena i staklena vuna) uslijed promjene vlažnosti zraka u okolini mogu zadržati dio te vlage unutar konstrukcije. Stoga je potrebno s tople, unutarnje strane krova ugraditi kvalitetnu parnu branu, kako vlaga koju proizvodimo življenjem u prostoru ne bi prodirala kroz toplinsku izolaciju i pritom se kondenzirala u hladnijim zonama (bliže vanjskom zraku). Isto tako, vlaga koju materijali upiju iz vanjske okoline moraju se moći isušiti u toplijem periodu. U tu svrhu, s gornje, hladne strane toplinske izolacije ugrađujemo tzv. paropropusnu membranu. Taj sloj obično služi i kao sekundarna membrana na ventiliranim krovovima jer može neko vrijeme izdržati vodu koja prodre ispod krovne obloge, što se može dogoditi ako vjetar ili tuča oštete crijep.

Kako jednostavno obnoviti tavanski prostor i pretvoriti ga u idiličan stan?

Obnova krova može se izvesti na nekoliko načina. Kako bi odluka bila optimalna, prije provedbe potrebno je provjeriti sljedeće:

  • kakva je kvaliteta postojeće krovne konstrukcije
  • jesmo li predvidjeli sve funkcionalne slojeve
  • jesmo li proračunali dovoljnu debljinu toplinske izolacije
  • kojim će se redoslijedom materijali ugrađivati, odnosno je li krov pri sanaciji potrebno potpuno raskriti ili je moguće nove slojeve ugraditi s njegove unutarnje strane.

Na temelju dijagnosticiranog stanja poduzimamo potrebne mjere. Ako shvatimo da je potrebna kompletna obnova, slijedimo pravila koja vrijede za novogradnju. No ako krovište nije sasvim dotrajalo, možemo odabrati izolaciju za odgovarajuće popratne materijale. Takva sanacija ne zahtijeva veće građevinske zahvate.

Toplinska izolacija u obliku ploča lako se pričvršćuje na postojeće unutarnje zidove, što znači da se prostor može postupno obnavljati, bez obzira na to živimo li u njemu za vrijeme rekonstrukcije. Budući da se posao obavlja iznutra, nismo ograničeni vremenom.

Izvedba unutarnje izolacije omogućuje nam da uvelike poboljšamo udobnost stanovanja u potkrovlju na jednostavan način i uz nisku cijenu. Kao rezultat, prostor potkrovlja može postati jednako energetski učinkovit kao i toplinski izolirane prostorije na drugim katovima. To se ne odražava samo na niže troškove grijanja, već i na ostvarenje našeg sna o idiličnom prostoru u potkrovlju.

Još je učinkovitija rekonstrukcija ako se krov u potpunosti obnovi.

Ako imate sličnih problema, uvijek nam se možete obratiti za savjet. Nastojat ćemo vam pomoći u konkretnom slučaju. Pišite nam na: savjet@energyshield.hr.

Povezani sadržaji

Svi savjeti na jednom mjestu

Što trebate znati ako želite da vaš dom bude energetski učinkovit, bez obzira gdje i kako živite?