Tri ključne stvari za ostvariti zdravo stanovanje u našem domu

Dom nije samo mjesto za odmor, nego i mjesto za druženje i mjesto gdje provodimo  posebne  trenutke u životu. Ugodan osjećaj u prostoru se može ostvariti onda, kada su ispunjena tri najvažnija uvjeta: osjećaj ugodne temperature u sobi, suh prostor bez vlage i redovan dotok svježeg zraka. Pogledajmo kako to postići:

1. Dom koji je topao zimi i hladan ljeti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da unutarnji prostor bude zagrijan do najmanje 18°C. To se lako postiže na dva načina:

 • velikom potrošnjom energije za grijanje ili
 • odgovarajućom ovojnicom zgrade i smanjenim grijanjem.

Čak i ako obiteljski proračun može podmiriti visoke troškove grijanja, moramo biti svjesni da velikom potrošnjom energije zagađujemo i opterećujemo okoliš. Isto vrijedi i u ljetnom periodu kada se građevina može ugrijati ako nije zaštićena i pravilno projektirana, stoga moramo spriječiti nekontrolirani ulazak sunčeve energije i toplog zraka u naš dom.

Dobra toplinska izolacija osigurava da unutarnja toplina zimi ostaje u prostoru, a ljeti sprječava ulazak topline iz vana. Važno je da se toplinska izolacija ugradi po cijeloj ovojnici građevine (također i ispod zemlje!), Ali što je najvažnije, treba riješiti najkritičnije točke, tj. toplinske mostove, o kojima smo već više puta pisali.

2. Suh i zdrav dom

Pored potrebe da ostvarimo ugodnu temperaturu u našem domu, važno ga je zaštititi i od prodora vode i vlage. Vlažni prostori su vrlo štetni za naše zdravlje, jer stvaraju pogodne uvjete za razvoj plijesni. Usporedno s tim, mogu se pojaviti i drugi problemi poput neugodnog mirisa, vlažne odjeće, mrlja na namještaju i zidovima, ali i otpadanja žbuke i drugih oštećenja.


Slika 1: kondenzat

Odvlaživanje i ventiliranje prostora može svakako pomoći u rješavanju tih problema, ali ne rješava uzrok njihova nastanka. Trajno rješenje će nam dati cjelovito razmatranje problema koji uzrokuju višak vlage.

Zato se moramo prvo zapitati: odakle dolazi sva ta prekomjerna vlage? Jedan od mogućih izvora vlage mogu biti kuhanje ili sušenje rublja. Ovdje se ne radi o curenju ili prodoru vode iz vana, već o kondenzatu, koji nastaje kao posljedica hlađenja vodene pare u zraku, kada dođe u kontakt s hladnom površinom zida ili stakla. Zato moramo češće prozračiti prostore u kojima se odvijaju ovakve aktivnosti. Kako bi se spriječila kondenzacija vlage, vlaženje zidova ili odjeće, relativna vlažnost zraka u sobi bi trebala biti ispod 65%. Istodobno, temperatura u sobi ne bi smjela pasti ispod 18°C.

Osnovni savjeti za rješavanje problema s vlagom u prostoru:

 • Zimi, dom mora uvijek biti topao, a dobra toplinska izolacija i redovno provjetravanje sprječavaju kondenziranje vlažnog zraka na hladnim površinama.
 • Prostor u kojem provodimo većinu vremena, trebali bismo nekoliko puta dnevno prozračiti na način da otvorimo prozore, po mogućnosti na nasuprotnim dijelovima prostora i tako pospješimo strujanje zraka. Kretanje zraka se dešava zbog temperaturnih razlika. Zrak u zasjenjenom dijelu prostora je hladniji nego u osunčanom dijelu.
 • Prilikom kuhanja, uvijek otvorite najbliže prozore ili ventilacijske otvore.
 • Po mogućnosti ne sušite rublje u zatvorenom prostoru. Ako nemate na raspolaganju vanjski prostor za sušenje rublja, nabavite u sušilicu.
 • Nemojte stavljati namještaj uz vanjski neizolirani zid, jer postoji vlažan zrak koji se u dodiru s hladnim zidom i kondenzira. Namještaj upija ovu vlagu, i s vremenom propada i namještaj i sadržaj u njemu.
 • Povremeno otvorite vrata ugrađenih ormara ili garderoba, kako bi se omogućila kakva-takva cirkulacija zraka.

Drugi razlog za vlagu možemo naći u nedovoljno zaštićenoj ovojnici građevine. Dijelovi konstrukcije, koji su obično pod zemljom, mogu biti nedovoljno zaštićeni od utjecaja vode / vlage. Konstrukcija tako upije vodu, koja se dalje, kapilarno penje i dolazi i u unutrašnjost našeg doma. Ovaj se problem može riješiti samo potpunom sanacijom zidova pod zemljom.


Slika2: čišćenje zida i priprema za polaganje nove hidro- i toplinske izolacije koja će spriječiti nastanak toplinskog mosta

Kako bi se to postiglo, sanacija uključuje iskop tla oko kuće i provjeru stanja hidroizolacije. Ako je oštećen samo dio, popravlja se. Ako je sva hidroizolacija u vrlo lošem stanju i nije funkcionalna, na zidove koji se nalaze u tlu se mora izvesti nova hidroizolacija, ali i dodati toplinska izolacija. Iskop svakako treba zasuti ga odgovarajućim drenažnim slojem.

UPOZORENJE: samo se prikladna i kvalitetna toplinska izolacija može ugraditi ispod zemlje. Ovo jamstvo i uvjerenje trajnosti kvalitete, potvrđuju se Europskom tehničkom ocjenom (ETA).
Zatražite ju!

Ako imate sličnih problema, kontaktirajte nas u bilo kojem trenutku za savjet. Nastojat ćemo pomoći u vašem konkretnom slučaju. Pišite nam na: nasvet@energijskiscit.si.

3. Provjetravanje doma

Dobro provjetravanje je jedna od ključnih mjera za smanjenje viška vlage u prostoriji i održavanje dobre kvalitete unutarnjeg zraka. Ako nemate mehaničku ventilaciju, pokušajte uspostaviti dnevnu rutinu provjetravanja. Da biste izbjegli neugodan osjećaj hladnog zraka nakon provjetravanja, obavite to u jutarnjim satima prije odlaska na posao/školu.

Prema standardima za pasivne kuće, potrebno je osigurati zrakonepropusnost i prisilnu ventilaciju. To znači ugraditi mehanički sustav ventilacije koji omogućuje proračunate i kontrolirane izmjene zraka.
ZAPAMTIMO

Protiv vlage se možemo boriti različitim načinima, ali kako bismo zaista spriječili uzroke vlage, potrebno je:

 • Ugraditi odgovarajuću toplinsku izolaciju,
 • spriječiti toplinske mostove i
 • izvesti kvalitetnu hidroizolaciju.
 • Osim odabira prikladne vrste hidro i toplinske izolacije za pojedine dijelove građevine, potrebno je proračunati debljinu toplinske izolacije i ispravno ju ugraditi.

Povezani sadržaji

Svi savjeti na jednom mjestu

Što trebate znati ako želite da vaš dom bude energetski učinkovit, bez obzira gdje i kako živite?