Radon

Za radioaktivni plin radon najčešće čujemo kada mu je u nekoj školi ili vrtiću izmjerena prekomjerna koncentracija. Jeste li se ikada zapitali kolika je koncentracija radona u vašoj kući ili stanu?

Što je radon?

Radon je prirodni radioaktivni plemeniti plin bez boje, mirisa i okusa. Nastaje raspadanjem radioaktivnih ruda radija i urana u zemlji. Radon ne predstavlja opasnost u otvorenim prostorima, jer se razrjeđuje, gubi i miješa sa zrakom. U zatvorenim prostorima, međutim, njegova koncentracija može naglo porasti i tada može početi ugrožavati zdravlje ukućana. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi alarmantnu činjenicu da je visoka koncentracija radona u zgradama drugi najveći uzrok raka pluća.

Image

Kako radon ulazi u vaš dom ili druge prostore?

Radon može ući u vaš dom, ured ili drugi prostor gdje god postoji pukotina ili otvor u temeljnoj ploči ili zidovima u zemlji. Tipične ulazne točke mogu biti: pukotine ili pogreške u temeljnoj ploči, izloženo prirodno tlo ili stijena, kao što je čest slučaj u starim podrumima, oknima, podnim odvodima, nepravilno izvedenim spojevima temeljne ploče sa zidovima, otvorima oko proboja u temeljnoj ploči za instalacije odvodnje i dovoda vode, građevinski materijal (npr. granit) i sl.

Prema trenutno važećim zakonskim propisima propisana je granična vrijednost koncentracije radona u zraku, životne okoline do 300 Bq/m3. Ova vrijednost predstavlja granicu nakon koje je potrebno započeti sa sanacijom u svrhu obrane od radona u zgradi, za slučaj prekoračenja granične vrijednosti. Istraživanja pokazuju da 1/3 naših domova prelazi gore navedenu graničnu vrijednost.

Mjerenja radona u zatvorenim prostorima

Budući da je plin radon bez mirisa, okusa i nema drugih svojstava, nemoguće ga je otkriti. Izloženost radonu također se ne može povezati s kroničnim kašljem. Sadržaj radona u zraku najbolje je provjeriti mjerenjem u prostoriji u kojoj najviše boravite. Koncentracija radona u prostoriji utvrđuje se na temelju dvaju mjerenja, tijekom sezone grijanja i izvan nje, kako bi se dobio godišnji prosjek.

U Hrvatskoj se već nekoliko godina provodi sustavno bilježenje i mjerenje radona u zgradama, koje provodi Ravnateljstvo civilne zaštute pri miistarstvu unutarnjih poslova. Više informacija možete pogledati na www.radon.civilna-zastita.hr.

Koja su najproblematičnija radonska područja u Hrvatskoj?

Prolaz radona kroz slojeve tla uvelike varira od lokacije do lokacije i karakteristika tla. Najproblematičnija područja u Hrvatskoj su Istra i Gorski Kotar. Naime, radi se o područjima s jako ispucalim stijenama, što omogućuje radonu lakši izlazak na površinu iz dubljih dijelova zemljine kore.

Donja karta pokazuje potencijal koncentracije radona u zatvorenim prostorima.
Nakon nedavnih potresa n apodručju Gline i Petrinje, izmjerena je povećana koncentracija radona i na tom području.

Image

Potencijal koncentracije radona u zatvorenim prostorima

Zašto smo tek sada počeli govoriti o radonu?

Hlapljenje radona se događa milijunima godina, ali do sada zgrade nisu bile hermetičke zatovrene. U ovojnici zgrade je bilo mnogo pukotina kroz koje se nevidljivo uvlačio zrak. Strujanje zraka, koje je smanjivalo koncentraciju radona u zgradi, odvijalo se automatski i prirodno. Dodajmo tome naviku da smo nekad svakodnevno provjetravali naše prosotre,  čak i u ugroženijim područjima, koncentracija radona je u zatovrenom prostoru ostajala na umjerenoj razini.

Danas, kada su zgrade gotovo potpuno hermetično zatvorene, zbog iznimno strogih zahtjeva za učinkovitošću u potrošnji energije, dolazi do iznimno visokih koncentracija plina radona u prostoru.

Kako se zaštititi od radona?

Dokazano je, da je mehanička ventilacija rijetko adekvatno rješenje, jer uzrokuje podtlak u prostoriji, što znači još brži prolaz radona kroz konstrukciju.

Sanacija ili brtvljenje temeljne ploče

Potrebno je pronaći mjesta gdje radon ulazi u zgradu i sanirati ih. Otvori u temeljnoj ploči obično su veći i stoga dobro poznati investitoru (npr. prozori, veće pukotine). Ovaj oblik sanacije je jednostavan i pristupačan.

Smjernice za gradnju zgrada sigurnih od radona

Istraživanja i praksa pokazuju da je u slučaju novogradnje najbolje ugraditi radonsku barijeru već tijekom izrade temelja. Ovo smo rješenje dodatno istražili i usavršili u FIBRAN-u. Zaštita od plina radona FIBRANhydro ANTI RADON membranom, koja je ugrađean u sustav SEISMIC temeljnog jastuka, koji predstavlja već vrlo afirmirano rješenje za temelje na našem tržištu. Prilikom ugradnje  hidroizolacije,  membrana za sprečavanje prodora radona se nalazi između dva sloja čvrste toplinske izolacije od ekstrudiranog polistirena (XPS), tako da ne može doći do oštećenja. Rješenje se u potpunosti temelji na zahtjevima niskoenergetske gradnje temeljne ploče.

Moramo naučiti projektirati zgrade koje će biti energetski učinkovite, a istovremeno sigurne od radona. Kako bismo vam pomogli, pripremili smo dokument u kojem detaljno objašnjavamo kako se zaštititi od radona već u fazi planiranja zgrade. Provjerite sastav SEISMIC temeljnog jastuka sa slojem ANTI RADON membrane i pogledajte kako se sloj ANTI RADON ugrađuje na gradilištu.

Za sve primjene toplinske izolacije pod zemljom obavezno zatražite ETA (Europsku tehničku ocjenu) koja je dokaz prikladnosti i kvalitete upotrijebljenog materijala za razdoblje od 50 godina! To znači da se tehničke karakteristike (također i lambda) ne pogoršavaju tijekom cijelog vijeka trajanja objekta.


Brzi vodič: Zaštita od radona u zgradama

Brzi vodič:
Zaštita od radona u zgradbama

Prenesite

Povezani sadržaji

Svi savjeti na jednom mjestu

Što trebate znati ako želite da vaš dom bude energetski učinkovit, bez obzira gdje i kako živite?