Kako podrum pretvoriti u ugodan prostor za boravak

U vremenima kada smo suočeni s velikim izazovom pomanjkanja stambenih prostora u porastu je trend iskorištavanja prostora u postojećim građevinskim objektima. Mnogi od njih imaju neiskorištene i vlažne podrume koji su zapušteni i bez odgovarajuće funkcije. Uz malo razmišljanja i znanja, moguće je i takve prostore pretvoriti u ugodno mjesto za život.

Prilikom sanacije podruma uglavnom se susrećemo s problemom vlage, pa je najprije potrebno kvalitetno i cjelovito ispitati postojeće stanje zaštitne ovojnice zida podruma (toplinska izolacija, hidroizolacija). Već i samom vizualnom procjenom stanja unutarnjih zidova možemo brzo utvrditi kakvo je postojeće stanje hidroizolacije i obavlja li uopće svoju funkciju.

Kako teče sanacija podruma

U slučaju da zid nije izoliran te mjestimice probija vlaga i pojavljuje se plijesan bit će potrebno:

  1. sanacija hidroizolacije (nova membrana, premazi, injektiranje i sl.) kako biste dobili zdrav i suh prostor
  2. isušivanje zida
  3. ugradnja toplinske izolacije za ugodniji boravak, postizanje toplijih zidova i sprječavanje gubitaka energije.

Ukoliko je moguće, najbolje je ovaj problem riješiti izvana. Uz zid podruma napravi se iskop do najdonje kote zida, ukloni postojeća i oštećena hidroizolacija, nakon čega se zid pažljivo i što detaljnije očisti. Prije nastavka sanacije pustite da se sve dobro osuši i nanesite novu hidroizolaciju. Primjer u nastavku predstavlja obnovu podnožja zida (sokla) i radove duž temelja, ali sličan se princip primjenjuje i na podrumske zidove.

Više o popravljanju zaštitne ovojnice podnožja zida i temelja, pročitajte ovdje.

Ako je riječ o zidu podruma, važno je znati postoji li u tlu stalno prisutna podzemna voda, koja vrši dodatni pritisak na izolaciju. U tom je slučaju potrebno izvesti kvalitetnu hidroizolaciju: jednoslojnu sintetičku (TPO, PVC) ili pomoću dva sloja kvalitetne bitumenske membrane.

Sljedeći je korak lijepljenje XPS toplinske izolacije glatke površine, uz FIBRANxps 300-L. Ta je ploča posebno proizvedena za primjenu toplinske izolacije s vanjske strane hidroizolacije. Nakon izvedbe hidro- i toplinske izolacije iskop se zatrpava ispranim riječnim šljunkom radi bolje drenaže. Širina je drenaže najmanje 20 cm. Od zemlje ju je dobro odvojiti filtarskim slojem, npr. uz FIBRANfilter SF32, kako bi šljunak što dulje zadržao svoju drenažnu funkciju.

Izvedba vanjske toplinske izolacije pločama ekstrudiranog polistirena (xps) istovremeno ima nekoliko funkcija:

  • toplinska izolacija koja zadržava svoja svojstva 50 godina (dokaz: ETA)
  • zaštita hidroizolacije od mehaničkih oštećenja
  • kontinuirana vanjska zaštitna ovojnica rješava problem toplinskih mostova.

Druga je mogućnost sanacije podruma izvedba izolacije s unutrašnje strane. No to nije tako jednostavno kako zvuči jer moramo biti vrlo oprezni pri odabiru toplinske izolacije i hidroizolacije. Pročitajte više u ovom dokumentu, u kojem se navode glavne prednosti i izazovi unutarnje toplinske izolacije te na što trebamo obratiti osobitu pažnju u izvedbi.

Svakom se projektu potrebno posebno posvetiti, stoga iskoristite pomoć Fibranovih stručnjaka i zatražite besplatan savjet. Pišite nam na savjet@fibran.hr


Unutarnja izolacija: brz i učinkovit način za smanjenje troškova grijanja

Brzi vodič:
Unutarnja izolacija: brz i učinkovit način za smanjenje troškova grijanja

Prenesite

Povezani sadržaji

Svi savjeti na jednom mjestu

Što trebate znati ako želite da vaš dom bude energetski učinkovit, bez obzira gdje i kako živite?