Zidna plijesan

Usprkos naporima mnogih angažiranih građevinara i arhitekata, te neprestanom mijenjanju zahtjeva za boljom toplinskom izolacijom i zrako-tijesnosti pri izoliranju toplinski neizoliranih objekata, u praksi ipak gradimo i saniramo bez primjenjivanja i to malo znanja, koliko ga je se primjenjuje u svakodnevnoj građevinskoj praksi.

“Niska cijena, neka investitor košta koliko god želi” je današnji moto, koji će ostaviti posljedice desetljećima. Niska cijena, a time i loša kvaliteta koja proizlazi iz nužnosti preživljavanja tvrtki, a ponekad i pojedinaca, a uglavnom iz želje za brzom i visokom zaradom, također se primjenjuje u pravilu u izgradnji.

Pa ipak, danas gradimo zgrade s namjerom da traju 100 godina. Do kraja 2018. i kraja 2020. godine direktiva iz 2010. godine zapravo će “jamčiti” za sve nove objekte da ih se neće morati popravljati slijedećih 50 godina – barem u teoriji.

Energetske sanacije donose lijepu u zaradu izvođačima i upraviteljima. Što je s investitorima?

Nakon nezadovoljavajuće i površne energetske sanacije zgrade, investitori imaju samo nezadovoljstvo i pljuvanje profesije na mrežnim forumima i društvenim mrežama, a povjerenje u profesionalnost zauvijek ostaje.

Vjerujem da su projektanti i drugi stručnjaci u graditeljstvu profesionalno posvećeni svom poslu, što znači da prate razvoj tehnologije i primjene suvremenih materijala i rješenja, a time i promjene vezane na fizikalne uvjete na zgradama.

Često nismo svjesni da parcijalnom sanacijom možemo istovremeno uzrokovati pogoršanje životnih uvjeta.

Fotografijama možemo dokumentirati neke od takvih primjera, dok ih većina ostaje u obliku anonimnih pritužbi kao loše iskustvo zbunjenih investitora koji se ne usuđuju žaliti na pogoršanje situacije – pogotovo ako su možda prvi u svom susjedstvu testirali novu tehnologiju koja ih je na kraju ostavila na cjedilu. Uobičajeno se vjeruje da je razlog nastanka plijesni prodor vlage zbog curenja, a zapravo je pravi uzrok rošenje. Oku nevidljiva zračna vlaga, zimi se rosi (kondenzira) na hladnim površinama, kao što su toplinski mostovi ili staklene površine. Uz topli zrak u prostoriji, stvaraju se iznimno povoljni uvjeti za razvoj plijesni i gljivica našim domovima.

Slika 1. Primjer rošenja na hladnom metalnom doprozorniku. Ova se vlaga kroz zidove i stropove polako isparava, ali ako su toplinski neizolirani, rošenje nastaje unutar strukture zida, te s vremenom postaje vidljivo kao pljesniva mrlja.

  • Suvremena kvalitetna građevinska stolarija, koja dobro brtvi i hermetično je ugrađena prema zahtjevima struke, u toplinski neizoliranim prostorima je bio prvi i najčešći uzrok plijesni u našim domovima, koju prije nismo imali, pogotovo na prozorskim špaletama i klupčicama.

Špalete danas toplinski izoliramo ETICS – toplinskom izolacijom od XPS-a, jer su one prve na udaru. Pljesnive kutove iza ormara možemo riješiti jedino obnovom fasade koju potpuno toplinski izoliramo.

Slika 2. Prozorske špalete s unutarnje strane.

  • Kvalitetna obnova fasada ili visokokvalitetna toplinska izolacija, može, za čudo biti još jedan od razloga za pojavu plijesni. Balkoni, loggie, stupovi ili ogromne ograde mogu uzrokovati “vidljive” toplinske mostove u kombinaciji s plijesni. Iskustvo je pokazalo da balkoni moraju biti toplinski izolirani tako da su potpuno obloženi toplinskom izolacijom. Kod sanacija nije uvijek moguće zbog povećati visinu poda, zbog izlaznih vrata. Ovaj je problem u nekim slučajevima moguće riješiti toplinskom izolacijom u nagibu, FibranXPS INCLINE, a ponekad je potrebno skratiti vrata ili povisiti prag.

Slika 3. Okvir balkona: neizolirana balkonska ploča ulazi u sjenu i proizvodi kondenzat na spoju s unutarnjom pločom betona; u kutu do stropa i na višem katu u kutu između zida i poda.

Zašto je važno da ne pogriješimo pri gradnji novih ili obnovi postojećih zgrada?

Danas gradimo građevine sa željom da traju sto godina, a da pri tome njihova ovojnica ne bi trebala biti popravljana idućih pedeset godina – to može zvučati posve iznenađujuće. Ipak, to je svrha svih gotovo nula energetskih zgrada, održive gradnje i pravilno obnovljenih kuća. Uostalom, radimo za ljude, za stanare i njihov energetski štit, koji dugoročno štiti i čuva i njihove živce.

Stoga je važno da se uz izvrsne projekte i optimalna rješenja, ugrađuju kvalitetni materijali na profesionalan način. Stručnjaci, projektanti, nadzori: zahtijevajte dokaze, ne vjerujte na riječ. Odgovornost za kvalitetu zgrada i udobnost stanovanja nose stručnjaci, iako se ponekad teško mogu natjecati s ponuđačima niskih cijena.


Unutarnja izolacija: brz i učinkovit način za smanjenje troškova grijanja

Brzi vodič:
Unutarnja izolacija: brz i učinkovit način za smanjenje troškova grijanja

Prenesite

Povezani sadržaji

Svi savjeti na jednom mjestu

Što trebate znati ako želite da vaš dom bude energetski učinkovit, bez obzira gdje i kako živite?