Toplinski most

Unatoč pažljivom projektiranju pri izgradnji nove kuće ili obnovi starijih zgrada, može se dogoditi da zaboravimo detalje koji nam tek nakon nekog vremena mogu početi zagorčavati život. Toplinski mostovi, koji nisu nužno rezultat lošeg projekta, mogu nastati zbog odabira neodgovarajućih materijala ili pogrešaka pri ugradnji. Investitori bi stoga, morali također moći poznavati neke od osnovnih elemenata toplinskih mostova, kako ih prepoznati, kao i metode za njihovo sprječavanje.

Stručnjaci se gotovo jednoglasno slažu da je gotovo nemoguće izvesti kuću koja bi bila potpuno bez toplinskih mostova. Stručnim projektiranjem i pažnjom u svim fazama izvedbe, pojava se toplinskih mostova sigurno može svesti na najnižu moguću mjeru.

Pa što to zapravo toplinski mostovi?

Jednostavno rečeno, toplinski mostovi su mjesta na vanjskim dijelovima građevine (krov, zidovi, prozori, niše za ugradbeni namještaj, balkoni), gdje je povećan tok topline u odnosu na okolno područje. Razlozi toplinskih mostova su različiti – mogu nastati na spoju dva različita materijala, zbog specifične geometrije konstrukcije ili zbog razlike u debljini ili toplinskoj vodljivosti materijala (opeka – beton).

Kao što smo već spomenuli, toplinski mostovi također mogu nastati kao rezultat ljudske pogreške ili nemara. Na primjer, ako se toplinska izolacija ne provede u potpunosti ako je nestručno ugrađena ili je možda bila oštećena ili natopljena vlagom prije ugradnje, kao i zbog nepromišljeno ugrađenih instalacija.

Kao primjer, uzmimo izvedbu ogradu na ravnom krovu, koji će poslužiti kao terasa ili igralište. Vrlo je važno da se o detaljima izvedbe ograde ne razmišlja na kraju, već da sve dobro promislimo na samom početku projektiranja. Bez obzira na to koliko je pažljivo izvedena ugradnja hidro i toplinske izolacije, čak i najmanja površnost pri izvedbi ograde na mjestima probijanja donjih slojeva, može uzrokovati stvaranje toplinskih mostova što kasnije uzrokuje pojavu kondenzata i plijesni.

Zašto se toplinske mostove treba spriječiti i kako ih možemo jednostavno otkriti?

O kondenzatu, koji je jedna od posljedica toplinskih mostova, još ćemo detaljno pisati u nekom od budućih tekstova. Važno je shvatiti da je na području toplinskih mostova veća potrošnja energije, što dalje znači veće troškove grijanja. Takva su mjesta izrazito pogodna za nastanak plijesni i gljivica, što vremenom može imati i ozbiljan utjecaj i na  konstrukcija građevine.

Suprotno općem uvjerenju da su toplinski mostovi problem koji se javlja samo u starijim zgradama, to je zapravo problem koji može biti vrlo ozbiljan i u novim kućama. Većina se pogrešaka javlja zbog loše riješenih građevinskih detalja, bilo da je pogreška nastala još u projektima ili pri izvedbi. Noviji materijali koji se koriste za toplinsku izolaciju, naravno, znatno su učinkovitiji od onih koji su se koristili prije nekoliko desetljeća, ali niti jedan materijal ne oprašta pogreške pri ugradnji. Kada se žuri s gradnjom – a moramo biti iskreni i priznati da je na gradilištu gotovo je uvijek žurba – dakle, prostora za  pogreške itekako ima. Stručni nadzor često otkriva da kvaliteta toplinske izolacije unutar objekata oscilira, ponekad ju se zaboravi ugraditi, a kontakti između materijala različitih toplinskih karakteristika, su neprimjereno izvedeni. Nadamo se da se ovo sve odnosi samo na zgrade koje su sada u procesu energetske sanacije. Na novim se zgradama, koje već imaju deblje toplinske izolacije, ovakvi propusti ne bi smjeli događati. Bez obzira na predviđanja o trajanju jedne građevine, želimo graditi  tako, da naš dom bude ugodan i pruža nam zdrav boravak kroz cijeli životni vijek zgrade.

Toplinske mostove je teško otkriti prije pojave vidljivih znakova. Trebamo koristiti termografsku analizu (uz pomoć termografskog snimka), koji nas može vrlo točno uputiti na nepravilnosti u primjeni toplinske izolacije. Obično se pregled provodi u sezoni grijanja, kada je razlika između vanjske i unutarnje temperature najviše uočljiva, a toplinski se mostovi na kameri najbolje vide. U svakom je slučaju, za ovakve vrste pregleda konzultirati  stručnjake koji će vam moći savjetovati kako najbolje učinkovito sanirati i spriječiti toplinske mostove u budućnosti.

Povezani sadržaji

Svi savjeti na jednom mjestu

Što trebate znati ako želite da vaš dom bude energetski učinkovit, bez obzira gdje i kako živite?